COMUNICAT DE LA PLATAFORMA FRUITA AMB JUSTÍCIA SOCIAL

Davant l’Estat d’Alarma decretat pel govern d’Espanya i les disposicions del Govern de Catalunya per prevenir i controlar la pandèmia provocada pel virus covid-19, des de la Plataforma Fruita i Justícia Social apel·lem a la responsabilitat de tots els ajuntaments de Lleida per garantir que es compleixin els protocols de protecció i assistència envers les persones que es troben en situació de màxima vulnerabilitat.
En especial a l’Ajuntament de Lleida, ciutat on encara hi ha persones dormint al carrer, al de Torres de Segre, municipi on hi ha un campament a l’aire lliure, així com a la resta de poblacions on hi ha un elevat nombre de persones en situació socioeconòmica molt vulnerable.
Exigim, i ho continuarem fent, la posada en marxa urgent d’un alberg públic a la capital del Segrià, una reclamació que en la situació que estem vivint ara és fa més necessària que mai. L’allotjament de persones al pavelló Agnès Gregori no és la solució definitiva. Esperem que tant allí, i sobretot a l’alberg Jericó on Serveis Socials de la Paeria hi deriva persones usuàries, es puguin assegurar les mesures d’atenció sanitària, higiènica i alimentària de les persones que s’hi allotgen temporalment, i la Paeria faci control dels protocols a l’alberg privat Jericó, posant la vida de tots i totes per davant de tot.

Què hi ha al darrere de la fruita que consumim?

Aquest dijous 12 de desembre a les 20:00 farem una xerrada explicant quina és la situació de les temporeres a les comarques de Lleida.

A l’espai autogestionat i cooperatiu La Soll.

Cosecha justa con gente sana

Aquest dimarts 12 de novembre es projecta “Cosecha justa con gente sana” al cicle de cinema i drets humans.

Sessió presentada per la Plataforma Fruita amb Justícia Social.

18:00h

Sala de juntes 3er pis, Rectorat UdL

La Plataforma Fruita amb Justícia Social demana a la Paeria passos ferms en la defensa de les persones temporeres.

L’últim ple de la Paeria ha debatut i aprovat a proposta dels tres partits de govern «Per una Lleida Justa. Moció de suport a la campanya de les persones temporeres 2019». La Plataforma celebra que el govern vulgui debatre sobre la qüestió i que s’assumeixi que és un tema de ciutat. Valora també el fet substancial, respecte a l’anterior govern ,de decidir-se a parlar de persones treballadores i no de persones sense sostre quan es tracta de temporers. Tot i així, lamenta que la moció no hagi estat res més que una declaració institucional sense cap proposta d’acord transformadora. La moció, segons la Plataforma, ha estat una autocomplaença per part del govern sobre la resposta d’emergència que han donat a la situació, a més d’uns agraïments a entitats i personal Paeria. La Plataforma se sent sorpresa per aquests acords i creu que era més positiu i productiu parlar abans de fer la moció amb les entitats, ja que haguessin pogut aportar propostes de millora.

La Plataforma Fruita amb Justícia Social espera que més enllà dels agraïments hi hagi recursos per a un alberg i una millor dotació econòmica i de personal al pla d’inclusió. A més, prenen nota de les paraules de la regidora Regina Cairol, qui ha afirmat que el seu govern «mai passaran la responsabilitat a les entitats», i que ho assumeixen com un tema de ciutat. Per tant, la Plataforma demana al govern que es posi a treballar de manera transversal i inclogui en el futur projecte – a més de la regidoria de polítiques i drets socials- a les regidories d’urbanisme, horta, promoció econòmica, ocupació i responsabilitat social, consum, comerç i mercats i, sobretot, a recursos municipals.

Demanen també una clara voluntat d’exigir al govern de la Generalitat la seva responsabilitat. La Plataforma vol una resposta efectiva a la situació, més enllà de rodes de premsa promocionals a Lleida sobre la campanya agrària, com la que es va fer al setmana passada, on no es va aportar informació sobre els recursos i mitjans que posaran a la campanya 2020. La Plataforma recorda que fa un any es van reunir amb la Consellera d’agricultura i el director general de Treball; durant aquest període no hi ha hagut cap pas en la millora de les condicions de treball de les persones temporeres.

Des de la Plataforma amb Justícia Social lamenten de nou les declaracions al ple de la Paeria dels grups del PSC i Ciutadans sobre l’atenció a les persones temporeres. Recorden novament que el seu antic govern mai va posar recursos d’allotjament ni va contemplar les persones temporeres com a treballadores. El PSC va assumir sempre la campanya agrària des de la regidoria d’atenció a les persones – encapçalada per l’ex-regidor Rodamilans- i va desresponsabiltizar-se de les persones treballadores generant una situació de violència institucional contra els més desfavorits.

Plataforma Fruita amb Justícia Social
divendres 26 de juliol de 2019

Necessitem voluntàries

Ens dónes un cop de mà a la Campanya Fruita amb Justícia Social? Necessitem voluntàires.

Si vols col·laborar amb nosaltres en l’elaboració de la denúncia de vulneració de drets de les persones temporeres t’esperem el dilluns 22 de juliol a les 19:00 a la Coordinadora d’ONGD i aMS (Dr Combelles, 11 de Lleida).

Recorda:

📆 dilluns 22 de juliol
⏰ 19:00
📍 Dr Combelles, 11 (Coordinadora d’ONGD i aMS)

fruitaambjusticia@gmail.com

La Generalitat segueix sense afrontar la vulneració de drets de les persones temporeres

La Plataforma fruita amb justícia social denunciem que la Generalitat segueix sense afrontar la vulneració de drets de les persones temporeres.
-No presenten cap mesura que millori substancialment les condicions de les persones que venen a collir fruita.
-El conseller Homrani evita pronunciar-se sobre ajuts públics per a construir albergs.

La Plataforma fruita amb justícia social que, agrupa una trentena d’entitats del territori en defensa dels drets de les persones temporeres, denunciem que la Generalitat de Catalunya continua sense afrontar la vulneració de drets de les persones temporeres.
Avui, en la roda de premsa per presentar les novetats de la Campanya agrària 2019, ni el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ni el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han anunciat cap mesura que millori de forma substancial les condicions de les persones temporeres.
A part dels ajuts per contractar personal de suport en l’atenció dels treballadors de la fruita (42 tècniques i tècnics), els responsables del Govern català no han presentat mesures per abordar les situacions de vulnerabilitat laboral i social que es donen al camp.
En aquest sentit, El Homrani ha evitat pronunciar-se sobre una línia d’ajuts públics per allotjar temporers, reclamada tant per la Plataforma com la resta d’agents implicats. Homrani, que ha recordat que la responsabilitat d’allotjar els treballadors és dels contractadors, ha tret importància a les persones que dormen al carrer, qualificant-ho de situació minoritària.
Des de la Plataforma volem recordar que només a la ciutat de Lleida dormien al carrer a l’inici de la campanya prop de 200 persones i que arreu de Ponent la xifra podria ascendir a més de 2.000 persones i que molts ajuntaments del Segrià no ofereixen cap tipus de servei a les persones temporeres.
Exigim que el Govern de la Generalitat actuï perquè la patronal agrària i els ajuntaments compleixin amb les seues responsabilitats i lamentem que ni Homrani, ni la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, hagin rebut els membres de la Plataforma que havien assistit a la roda de premsa per recordar-los els compromisos que el juliol de l’any passat van adquirir amb la Plataforma en una reunió al Parlament de Catalunya.

Lleida, 18 de juliol de 2019

Fem fora el racisme de les institucions

La Plataforma Fruita amb Justícia Social fem una crida al vot antiracista, al vot per la dignitat de totes, al vot per demostrar que la ciutat de Lleida no vol més persones dormint al carrer. Demanem el vot per a què les persones treballadores de la fruita que arriben a la nostra ciutat siguin acollides i tractades amb dignitat. Si volem dignificar la ciutat primer cal dignificar la vida de totes.

La ciutat de Lleida viu i sobreviu gràcies o a pesar de l’agroindústria. Lleida mou molts milions d’euros vinculats al sector de la fruita: empreses d’exportació, centres de recerca, fira Lleida, empreses de treball temporal i tantes altres, que reben diners públics per a infraestructures i que a la vegada deixen diners en forma d’impostos a l’erari públic. Però aquesta agroindústria porta també aparellats uns costos socials: milers de persones que fan moure l’engranatge, que sense el seu treball de sol a sol collint la fruita no seria possible tota la resta. Afortunadament la majoria de la pagesia que necessita mà d’obra contracta i ofereix les garanties marcades pel conveni laboral. Però també hi ha un nombre massa important de persones que queden desprotegides, que són explotades i que no aconsegueixen un sostre on dormir. Aquestes persones són les que malauradament cada estiu trobem dormint als carrers de Lleida. La Plataforma hem arribat a comptar més de 200 persones en moltes ocasions dormint sobre l’asfalt, alguns d’ells amb contracte i treball, altres amb treball i sense contracte i altres esperant trobar feina. Tots ells són persones immigrants, els més vulnerables, a qui la llei d’immigració condemna a no poder incorporar-se plenament a la ciutadania i a tenir una vida en condicions, sempre amb la por al cos de perdre la feina que els permet sobreviure. Són persones treballadores que contribueixen a l’economia de casa nostra, i el més importat, cal recordar que totes elles són persones.

Fa quatre anys que treballem de valent en la denúncia de la vulneració de drets i fent aportacions per a la millora de l’acollida. La proposta és ben senzilla: un alberg per a persones temporeres que s’activi a l’inici de la campanya de la fruita i es tanqui a finals de temporada, un alberg municipal que sigui finançat per la Paeria i que les pernoctacions cofinançades amb la patronal agrària. Tan senzill com retornar a les persones treballadores una mínima part dels beneficis que la Paeria n’extreu, i evitar que hagin de dormir i fer les seves necessitats al carrer, garantir una vida digna dels treballadors i de la resta de la ciutadania que també és usuària i té dret a l’espai públic digne.

Els serveis que el govern de la Paeria ha ofert fins ara han estat de mínims, negant-se sempre a oferir sostre, i sort n’hi ha hagut de la feina de les entitats del tercer sector per evitar un col·lapse dels serveis socials i d’acumulació de treballadors sense sostre als carrers. La negació del govern del PSC a crear un alberg és incomprensible, intolerable; i si crèiem que no podíem anar a pitjor ens enganyàvem de valent, aquest any el govern de la Paeria ha anunciat que als temporers ni aigua, que no hi haurà cap servei per a ells.

Sabem que els temporers no voten, també ho sap qui decideix no acollir-los, així doncs et demanem que votis tu per ells, que votis en favor de la justícia social i en pro d’unes institucions antiracistes.

Nogay Ndiaye
Plataforma Fruita amb Justícia Social

5º Mostra Internacional Cinema Migrant Barcelona

La Plataforma Fruita Amb Justícia Social ens fem ressò de la jornada de @CineMigranteBCN en la que ens han convidat a participar, concretament a la Taula «Migració, treball i racisme».

Aplaudim la inciativa que uneix lluites en la defensa dels drets de les persones migrants. #FruitaAmbJusticiaSocial

Volem recordar-vos que el «Festival Internacional de Cinema i formació en drets humans de les persones migrants» #CineMigranteBCN18 té lloc a Barcelona del 2 al 7 de octubre 2018. La MESA: Migración, Trabajo y Racismo» comptarà amb la participació de @aboubakar_soum (Unión Sindical de Base, Italia), #KokouviTété (@destriem_ponent -Fruita amb Justicia Social, Lleida) i veus dels camps del sud d’Espanya que parlaran de #MigracióiExplotació #MigracionyExplotación dimecres 3 19h al @patillimona #CineMIgranteBCN18

Fita del micromecenatge aconseguida!

Des de la Plataforma Fruita amb Justícia Social volem agrair a totes les persones i/o entitats l’aportació feta a la campanya de micromecenatge, gràcies a les quals ha estat possible aconseguir la fita marcada!

A inicis del mes de setembre ens posarem en contacte amb totes les persones per fer-vos arribar la recompensa. Aquelles que hi hàgiu renunciat us farem arribar la informació de com hem distribuït els diners de les vostres donacions.

La campanya Fruita amb Justícia Social continua treballant tot l’any en accions de visibilització, sensibilització, denúncia i incidència per aconseguir que cap quilo de fruita dolça de Ponent vulneri els drets socials i laborals de les persones temporeres, i treballem per promocionar i fomentar una agricultura que permeti la sobirania alimentària i el futur per a la pagesia i el territori.

Salut i bons aliments justos i responsables amb les persones i la terra!

Plataforma Fruita amb Justícia Social

Manifestació 8 de juliol “Fruita amb justícia social”

Aquest diumenge 8 de juliol sortim al carrer amb la manifestació convocada per la Plataforma “Fruita amb justícia social” a les 19:30h. a Plaça la Pau (Subdelegació de Govern Espanyol a Lleida) No volem ningú dormint al carrer, exigim un alberg públic per les persones temporeres. #APonentDestriem la fruita que esclavitza, rebutgem l’explotació, exigim uns preus justos per la fruita i consumim amb responsabilitat i justícia social. Un altre model d’agricultura és possible!