XIII edició del Curs de Drets Socials

Fruita amb Justícia Social participarem en una sessió al voltant de la sobirania alimentària del curs “Els drets socials en temps de crisis: eines per la defensa de les necessitats col·lectives”

Inscripcions obertes al nou Curs de Drets Socials de l’Observatori DESC.

La XIII edició del Curs de Drets Socials de l’Observatori DESC “Els drets socials en temps de crisis: eines per la defensa de les necessitats col·lectives”, se celebrarà els dimarts i dijous de 18h a 20:30h des del 30 de setembre al 2 de desembre de 2021. El curs es podrà realitzar tant en modalitat presencial com en modalitat telemàtica/online. Les classes presencials seran majoritàriament a l’espai del Grup ECOS Cooperatiu (C/Casp, 43) de Barcelona, i puntualment a la Lleialtat Santsenca (C/Olzinelles, 31).

FORMULARI D’INSCRIPCIONS:

https://forms.komun.org/inscripciocursdesc

CONSULTA EL PROGRAMA COMPLET:

http://observatoridesc.org/ca/xiii-edicio-del-curs-drets-socials

BLOC 3. Capitalisme alimentari

Dimarts 2 de novembre – Espais de resistència i construcció d’alternatives per la sobirania alimentària

Amaranta Herrero – Capitalitat Almentària BCN Sostenible

Pati Homs – l’Aresta SCCL

Gemma Casal i Domingo Morales – Plataforma Fruita amb Justícia Social

Fruita amb Justícia Social donem suport a La Gira Zapatista Europea que arriba a Catalunya

La Plataforma ens sumem a la campanya per compartir espais i aprenentatge mutu amb qui defensa la terra i la vida.

Al llarg de gairebé 30 anys, les zapatistes ens han rebut a les seves comunitats i han deixat empremta en la nostra visió del món i en la manera d’organitzar-nos… ara ens toca a nosaltres rebre-les amb el cor, els braços i les mans obertes.

Com no podia ser d’una altra manera, des de l’autoorganització i la solidaritat responem a la crida de les companyes zapatistes, que sortiran de les muntanyes del sud-est mexicà per a visitar-nos amb la Gira Zapatista europea Per la Vida. Aviat, ens trobarem per a parlar i escoltar-nos mútuament en territori català.

Per això, està en marxa la campanya Caixa de resistència de suport a la Gira Per la Vida. Necessitem el màxim suport per a fer possible entre totes la #GiraZapatistaCat.

https://girazapatista.coop57.coop/

Podeu compartir la informació de la campanya en les vostres xarxes socials i en altres cercles de proximitat (amistat, família, moviments socials). Perquè arribi a moltes persones i organitzacions

Com ho podeu fer?

Seguint a xarxes a la @girazapatistacat per estar al dia de totes les novetats: 

Compartint la campanya a les xarxes amb el hashtag #GiraZapatistaCAT.

Només si naveguem juntes, arribarem a bon port!
#SuportGiraPerLaVida #LaGiraZapatistaVa

Multa de 2.400 euros per una roda de premsa on explicàvem la vulneració de drets de les persones temporeres

Arran d’una denúncia de la Guàrdia Urbana d’ara fa un any que l’alcalde va negar públicament que fos certa

Un total de vuit activistes, dos d’elles temporeres que es trobaven en situació de carrer, han estat multades amb 300 euros cadascuna per una roda de premsa de la Plataforma Fruita amb Justícia Social i la CGT, que va tenir lloc el 17 de maig de 2020. La roda va ser “per denunciar que unes 200 persones dormien als carrers de Lleida feia dos mesos i per sol·licitar que Paeria i Generalitat activessin un protocol de protecció i les allotgessin perquè poguessin protegir-se de la COVID-19”, ha explicat una de les portaveus de la Plataforma, Gemma Casal.

Les denúncies de la Guardia Urbana, difoses per la Plataforma, van ser negades per l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, a les xarxes(*) on ens va titllar de mentiders. 

“Ha passat un any i no hem rebut cap tipus d’explicació, ni s’ha volgut reunir amb nosaltres, per contra Paeria han tramitat les denúncies a Interior i han acabat multant-nos per fer una roda de premsa al carrer, fins i tot a les dos persones que hi vivien”, ha explicat una de les portaveus de la Plataforma, Gemma Casal.

L’acció convocada per Fruita amb Justícia Social i la CGT comptava amb tota a cobertura legal ja que “no suposava un incompliment de l’estat d’alarma en tractar-se d’una activitat essencial, com és la llibertat sindical, la qual està exceptuada de les restriccions de mobilitat en base al Reial Decret 463/2020”, ha assegurat Esther Sancho, advocada i membre de la Plataforma. En els propers dies es presentaran les al·legacions pertinents en tractar-se d’una vulneració de drets fonamentals, ha anunciat Sancho, que ha demanat a Interior que arxivi el cas. 

Aquell dia fins i tot els agents de la Guardia Urbana van demanar que s’identifiquessin dos periodistes, com va recollir el Mapa de la censura 2020 de l’Observatori Media.cat. A més, van tenir actuacions racistes en negar un bolígraf a les persones temporeres, cosa no va passar amb la resta de denunciades.

Tots aquests fets han estat recollit en l’Informe d’Amnistia Internacional Violaciones de derechos humanos durante el estado de alarma (pàgina 12).  “Malgrat les multes i la repressió de Paeria i Generalitat, avui som aquí per dir que continuarem denunciant la vulneració de drets de les persones temporeres i el racisme institucional”, ha afegit Casal, que ha instat l’alcalde “què ens expliqui per què denuncia i per què multa a defensors dels drets humans perquè la culpa és seua per no establir polítiques públiques per protegir les persones més vulnerables”. 

Per la seua part, el representant de la CGT a Lleida i membre de la Plataforma, Javi López, ha afegit que la CGT va donar cobertura a l’acte en considerar que eren d’àmbit sindical ja tenien a veure amb la situació de treballadors i treballadores i que la denúncia i la multa són una vulneració dels drets sindicals.

Lleida, 19 de maig de 2021

PLATAFORMA FRUITA AMB JUSTICIA SOCIAL I CGT-LLEIDA

(*) Piulada de Miquel Pueyo: Senzillament és mentida. Que ningú no ha multat ningú, però és possible que destriar entre la veritat i la mentida sigui (algunes vegades) una causa amb pocs servidors”.

Fruita amb Justícia Social participem del refugi per a persones temporeres impulsat per Arrels Sant Ignasi, Càritas i Creu Roja

La iniciativa serveix per evidenciar la manca de planificació de les administracions per acollir amb dignitat als treballadors de la campanya de la fruita.

L’arribada de persones temporeres, no només a la ciutat de Lleida sinó a molts municipis del Baix Segre, ha començat des de fa uns dies. No obstant això, tal com vam denunciar la plataforma, la no obertura dels dispositius per a temporers per part de l’Ajuntament de Lleida fins al proper 1 de juny –data fixada pel consistori com a inici de la campanya-, deixarà durant un mes i mig en total desprotecció aquests treballadors sense allotjament.

En aquest sentit, les entitats volem remarcar la importància que no es tornin a repetir les situacions de vulnerabilitat que es van viure a la primavera i l’estiu de l’any passat, agreujades per la situació sanitària.

Les entitats continuem reclamant una resposta consensuada i integral. Treballem per fer #LleidaCiutatdAcollida.

La manca de recursos i previsió de Paeria tornen a deixar persones dormint al carrer

  • La finalització del Pla Iglú se suma a l’arribada de temporers sense allotjament 

Un any més, la manca de previsió i de destinació de recursos de l’Ajuntament de Lleida per donar servei a les persones sense llar, torna a deixar persones al carrer. La finalització del Pla Iglú es produeix en un moment en què ja hi ha temporers dormint al ras a la ciutat i a l’Horta, la qual cosa suposarà un augment del nombre de persones en situació de vulnerabilitat.

El tancament aquest matí del pavelló 4 de Fira de Lleida i la no obertura dels dispositius per a temporers fins al proper 1 de juny –data fixada pel consistori com a inici de la campanya-, deixarà durant un mes i mig en total desprotecció aquests treballadors sense allotjament.

L’arribada de temporers durant els mesos d’abril i maig per fer diverses feines al camp no és cap fenomen nou, per la qual cosa que augmenti el nombre de persones dormint al carrer aquestes mesos evidencia la manca de planificació, de recursos i de voluntat política de l’Ajuntament de Lleida i la resta d’administracions. Oficialitzar la data de l’1 de juny com a inici de la campanya, sense tenir en compte la realitat i les feines del camp, no amagarà la problemàtica. 

Tot i que reiterem que un pavelló no és la solució, tancar aquest recurs sense habilitar altres espais no només vulnera els drets de les persones, sinó que posa en perill la seua salut en el context actual d’agreujament de la pandèmia. Instem l’Ajuntament de Lleida i la resta d’administracions que posin els recursos necessaris per evitar aquestes situacions.   

Així mateix denunciem que el tancament del pavelló coincideix amb l’anunci d’una baixa important de les temperatures pels propers dies.

D’altra banda, mostrem el nostre més absolut rebuig a la trobada que ahir van mantenir el president de Vox al Parlament català, Ignacio Garriga, i representants de l’associació agrària de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), que amb un 30,15% de vots va quedar segona en les darreres eleccions agràries.

És difícil afirmar amb contundència que no hi ha racisme al sector quan es mantenen reunions i es fan fotografies amb el màxim representat a Catalunya d’aquest partit d’ultradretà. Una formació que se sustenta en el racisme, la xenofòbia, l’aporofòbia, el masclisme i els discursos d’odi.

Lleida, 15 d’abril 2021

El Pla de treball de la campanya agrària no soluciona la vulneració de drets de les persones temporeres

  • Fruita amb Justícia Social exigim transparència absoluta del destí dels recursos públics que només beneficiaran la patronal
  • Denunciem la privatització de la gestió del pavelló de Fira de Lleida per atenció a temporers

El Pla de treball per a la gestió coordinada de la campanya agrària de Lleida d’enguany de la Generalitat de Catalunya, ni aborda d’arrel ni soluciona la vulneració de drets humans i laborals a què es veuen sotmeses, any rere any, les persones temporeres. La Plataforma Fruita amb Justícia denunciem la manca de voluntat de les administracions per acabar amb aquestes vulneracions que ni tan sols s’esmenten en el Pla.

“No entenem que en una situació de crisi com l’actual s’estigui regalant un milió d’euros de les arques públiques a la patronal per fer el que té l’obligació de fer que és contractar i oferir allotjament a les persones empadronades a més de 75 quilòmetres, tal com obliga el conveni, que d’altra banda, recordem no s’ha actualitzat des del 2018”. Així ho ha afirmat Gemma Casal, una de les portaveus de la Plataforma, que ha afegit que a més el sector agrari no ha tingut ni pèrdues, ni ERTOS, les seues exportacions van augmentar l’any passat i enguany han venut més estocs que l’any anterior.  

Aquests ajuts no beneficiaran treballadors i menys als que estan en situació de carrer. És més, la Plataforma tem que els beneficiaris seran les grans empreses que ja disposen de recursos i allotjaments i no el petit pagès que té dificultats per crear-los o accedir-hi. És per això que aquests diners públics han de ser fiscalitzats “fins a l’últim cèntim” perquè aniran a cobrir costos que ha d’assumir la patronal.  

Des que es va acabar la campanya no s’ha creat ni un sol llit ni un sol allotjament en tot el Segrià. Tot i que celebrem que s’habilitin espais per les persones contagiades i malaltes coincidim amb Josep Maria Argimon que la millor manera d’evitar contagis és que els temporers disposin d’allotjaments dignes.

Exigim transparència absoluta d’on van a parar aquests diners que d’altra banda, no solucionaran el problema d’arrel, que és la manca de control a les empreses que vulneren els drets de les treballadores i treballadors del camp.

Demanem l’augment dels efectius del Departament de Treball per inspeccions a centrals fruiteres i empreses agrícoles que incloguin inspeccions d’allotjaments, “perquè no s’entén que no es vinculi allotjament amb contracte”, ha explicat Casal. Igual que no es permeti a cap empresa que vulneri els drets humans de disposar del certificat d’exportació ni de rebre subvencions públiques.

Tant el Departament de Treball com el d’Agricultura han de posar la mirada en els petits agricultors i en la dignitat i condicions de treball dels temporers i temporeres.

CONTRA LA PRIVATITZACIÓ DE LA GESTIÓ DEL PAVELLÓ DE FIRA DE LLEIDA PER ATENCIÓ A TEMPORERS

D’altra banda, la Plataforma Fruita amb Justícia denunciem la privatització de la gestió del pavelló de Fira de Lleida per a atenció a temporers que ha tirat endavant l’Ajuntament de Lleida, a més a més a una empresa de fora de les nostres comarques. Aquesta privatització desmantella la col·laboració de la xarxa d’entitats del tercer sector que des de fa molts anys hi treballa i que coneix la problemàtica. “És molt preocupant que la gestió d’aquest servei passi a mans d’una empresa privada que desconeix la realitat de Lleida i els problemes per la vulneració de drets de la campanya fructícola”, ha afirmat Llibert Rexach, membre de la Plataforma.

Lamentem que la Paeria, malgrat les nostres reivindicacions, hagi tornat a imposar el dia que comença la campanya, sense escoltar els pagesos ni les entitats que treballen al terreny, sense tenir en compte la climatologia ni altres factors determinants. Ja ha arribat gent per treballar a la campanya que entre que acabi el Pla Iglú i comenci el de la campanya es trobarà totalment desprotegida.

“No entenem que des d’un despatx d’un polític s’imposi quan comença la campanya”, ha afegir Rexach, que ha remarcat que fixar el seu l’inici a 1 de juny demostra que ja anem tard.

Lleida, 30 de març de 2021

Per una acollida digna: perquè totes les vides importen!

L’any 2005 tancava l’alberg municipal per a persones sense sostre a la Lleida. Encara havia d’arribar la crisi econòmica i la bombolla immobiliària i la ciutat ja s’havia quedat sense un lloc on acollir les persones en situació de més vulnerabilitat. La ciutat es va quedar a l’espera de la construcció d’un nou alberg i de la millora de les polítiques d’habitatge i d’atenció a les persones, mentre els serveis socials continuaven perdent recursos per atendre dignament al número, cada vegada més gran, de persones afectades per la injustícia econòmica. Una espera llarga, dura i insuportable.

Durant aquests quinze anys d’espera, les entitats socials hem hagut de fer front a l’emergència de necessitats bàsiques d’aliments, roba, sostre i acompanyament de les persones vulnerables. Els moviments socials no hem deixat de denunciar la situació, mentre els governs de torn allunyaven les persones més vulnerables del centre de les seves polítiques,  en un context de desigualtats i de vulnerabilitat creixent.

Els programes i les promeses electorals se les ha endut el vent durant més d’una dècada, els recursos dels serveis socials han anat minvant, la pobresa augmentant, igual que els desnonaments i el nombre de persones sense sostre, amb els problemes de salut que això comporta. Tenim persones treballadores al carrer que són la baula indispensable de l’agroindústria, motor de l’economia de Ponent, persones que han patit abusos laborals i que ara són abandonades a la seva sort al carrer. No tenim ni hem tingut unes polítiques que prioritzin la vida, que dotin de recursos humans i materials als serveis socials. És indispensable un pla integral d’atenció que dignifiqui la vida i faciliti teixir un futur.

I quan els pilars del sistema trontollen, arriba una pandèmia. L’emergència sanitària posa en risc la vida de tothom, però encara més la dels més vulnerables. L’actual pla de temporers i el pla iglú són pedaços, en cap cas un model d’acollida digna. Ni els cartons són un llit, ni el pavelló un alberg, ni la policia ni Ilnet són els serveis socials.

Les imatges de persones dormint al carrer durant el confinament i el toc de queda, sense un lloc on refugiar-se de la calor, la pluja o el fred; sense sanitaris on fer les seves necessitats, exposats a tota mena d’agressions, sent assetjades per la policia, són inadmissibles i no les podem permetre.

Posar la vida al centre vol dir garantir la vida digna de totes les persones. Ens trobem en mig d’una crisi sanitària, en una situació d’emergència, amb un clima advers, i la nostra ciutat continua tenint persones dormint al carrer o en un pavelló. No ens ho podem permetre, ni com a ciutat, ni com a societat.

Governar implica assumir responsabilitats, fer-ho per a tothom, escoltar tothom. Les entitats i moviments socials ens adrecem al govern de la Paeria per recordar-li les seves obligacions. Nosaltres serem aquí per acompanyar i vetllar per unes polítiques socials que prioritzin i dignifiquin la vida, però també per denunciar les vulneracions de drets. 

  • EXIGIM un alberg públic que ofereixi unes condicions d’atenció que permetin el desenvolupament de la vida amb dignitat, on les persones no se sentin ni humiliades ni vexades. Que s’acabi l’acollida en pavellons, les persones no són mercaderies i mereixen respecte.
  • EXIGIM que s’aturin les pràctiques de racisme institucional. Que es reforcin els recursos i el protagonisme de treballadors socials, mediadors i personal qualificat per atendre aquestes persones. I que la Guàrdia Urbana utilitzi protocols que no suposin una intimidació per a aquest col·lectiu, prou criminalitzat de per si.
  • EXIGIM que s’aturin els desnonaments. Ni una persona més ha de ser expulsada de casa seva. Les administracions s’han de posicionar de manera clara al costat de les persones. La societat necessita polítiques reals, més enllà de declaracions institucionals, que garanteixen el dret a l’habitatge.
  • EXIGIM fer efectiva la protecció a les dones i als menors. Cap dona pot ser derivada a serveis d’allotjament hipermasculinitzats. S’ha de garantir la intimitat de les persones i la seva atenció de qualitat per part professionals. 
  • DEMANEM uns serveis socials dotats de recursos humans i econòmics que puguin ser una veritable resposta a l’emergència social i que dignifiquin la vida de les persones. Necessitem amb urgència que la Paeria es doti d’un pla integral d’atenció a les persones i en prioritzi el seu desenvolupament, perquè ningú quedi enrere.
  • DEMANEM al govern que escolti al teixit associatiu i que assumeixi les seves responsabilitats i obligacions.

Creem una ciutat acollidora que posi la vida al centre de tot, i aixequem un mur contra la deshumanització!

Lleida, 14 de novembre de 2020

Fruita amb Justícia Social suspèn l’Ajuntament de Lleida en la gestió de temporers

La Plataforma Fruita amb Justícia Social suspenem l’Ajuntament de Lleida per la gestió de l’acollida a persones temporeres i en recerca de feina. Tot i tenir en compte l’excepcionalitat de la campanya  a causa de la COVID-19, la manca de previsió i de recursos destinats a acollir aquestes persones es repeteix any rere any, amb o sense pandèmia. 

En aquest sentit, no s’han complert els anuncis fets l’any passat per habilitar espais dignes que, en qualsevol cas no són ni pavellons firals ni esportius. Lleida continua sense disposar d’un alberg públic per a temporers, com tampoc per a transeünts, la qual cosa els aboca a situacions de vulnerabilitat més greus que les que ja pateixen i contribueix a l’expansió de discursos d’odi, racisme i criminalització, com hem patit enguany.  

Malauradament els incompliments de l’Ajuntament de Lleida són extensius a majoria de municipis del territori -alguns dels quals van promoure batudes policials com a solució-, així com a la resta d’administracions: Diputació, Consells comarcals i governs de la Generalitat i de l’Estat espanyol. 

No entenem com els partits que governen l’Ajuntament i que formen part del Govern de Catalunya o de l’Estat hagin passat de puntetes per acabar amb les vulneracions de drets laborals i socials.   

Valorem positivament que Paeria hagués unificat al pavelló 3 de Fira de Lleida l’atenció de persones temporeres, però recórrer a entitats del tercer sector i a voluntariat no pot ser el ‘modus operandi’ d’una administració pública que ha de cobrir majoritàriament amb personal qualificat per fer aquesta feina. 

L’obertura del pavelló es va produir tard, després que feia mesos dormien centenars de persones al carrer, sense que se’ls proveís de cap servei higiènic, en un moment on no funcionaven fonts i els establiments estaven tancats. 

La Plataforma va poder constatar que al pavelló hi ha dormit dones i persones que no eren temporeres. A més, hi pernoctaven treballadors de la campanya, quan l’allotjament d’aquests l’ha de proporcionar la patronal i no s’ha d’assumir amb diner públic. Aquestes situacions s’haurien d’haver denunciat des de l’Ajuntament de Lleida per suposar una vulneració del Conveni agropecuari de Catalunya i això no s’ha fet. 

D’altra banda, l’Ajuntament de Lleida continua obstaculitzant l’empadronament, tot i que la legislació vigent determina que és una obligació de les administracions. Així, es continua informant des de diferents serveis municipals a alguns sol·licitants, persones estrangeres o en situació de vulnerabilitat, que els calen 6 mesos per fer el tràmit. Això priva la ciutadania de les seues obligacions i drets respecte l’administració local que amb aquest comportament els bloqueja l’accés a drets universals fonamentals. 

A tot això cal sumar, la vulneració dels drets d’imatge d’aquestes persones per part de l’Ajuntament de Lleida. Primer, en convocar una roda de premsa a la carpa que Salut va instal·lar per fer PCRs al carrer Cavallers, després, quan va autoritzar l’entrada de TV3 al pavelló de Fira de Lleida, on van ser gravats usuaris sense el seu consentiment.  

No oblidem tampoc que en la primera acció de la Plataforma, el passat 17 de maig, la Guardia Urbana va identificar activistes i temporers i va demanar la identificació de les periodistes que havien cobert l’acció sindical, permesa durant l’Estat d’alarma.  L’alcalde de Lleida va acusar-nos de mentiders i malgrat haver publicat les proves mai ha rectificat ni demanat disculpes. 

Finalment, la nostra Plataforma lamenta que des que va prendre possessió del càrrec, el passat 20 de juny, la nova regidora de Persones i Comunitat, Mariama Sall, no s’han respòs les nostres peticions de reunir-nos amb ella fins avui, que hem estat convocats amb les entitats del tercer sector que han estat implicades en l’atenció de temporers.  

La Plataforma Fruita amb Justícia Social hem fet arribar totes les nostres consideracions a la reunió convocada per la Paeria aquest matí. Lamentem que aquesta reunió no hagi servit perquè la regidora Mariama Sall fes un exercici de transparència, reconegués errors i fes una autocrítica davant la manca de planificació i l’incompliment dels compromisos per part del consistori.

LLeida, 03 de novembre de 2020

Comunicat davant la suspensió de l’activitat d’una empresa fruitera per posar en risc la vida

El Servei Català de la Salut ha publicat una nota en la què informa de la suspensió de l’activitat d’una empresa fruitera del Baix Segre, Arfon Fruits d’Aitona. La suspensió és deguda a fets molts greus perquè els administradors de l’empresa han atemptat contra la vida de les treballadores de l’empresa i de tota la ciutadania, negant-se a fer testos PCR i després fent treballar a persones positives.

Celebrem que el Departament de Salut i Treball hagin actuat contra l’empresa Arfon Fruits, però lamentem que sigui tard per moltes treballadores ja estan patint els delictes contra la salut dels empresaris. Exigim que totes les treballadores que han donat positiu passin a cobrar la baixa laboral, i totes les persones que ara es quedaran sense feina passin a cobrar un ERTO, a més de que totes elles siguin indemnitzades per ser víctimes de l’actuació delictiva de l’empresa.

El 7 de juliol la Plataforma Fruita amb Justícia Social va demanar a inspecció de treball que actués d’ofici acudint presencialment als llocs de treball de totes les empreses de recol·lecta de fruita, agroalimentàries i escorxadors als efectes de comprovar si s’estaven oferint les mesures de protecció necessàries als treballadors i les treballadores, verificar si s’estava complint amb la normativa de prevenció de riscos laborals que correspon a cada lloc de treball, i si s’estaven respectant els drets bàsics dels treballadors i les treballadores, i -especialment- el dret a l’allotjament amb les condicions establertes per conveni col·lectiu en el cas de les persones temporeres i si s’estava respectant els drets bàsics de les persones treballadores -tals com percepció de salari que legalment pertoqui i descans legalment establert entre jornada i jornada de treball-. Amb anterioritat a la demanda d’actuació de control de tota la patronal, la plataforma va presentar denúncies contra empreses particulars que no estaven garantint la salut en matèria de prevenció davant la Covid, i va informar al departament de treball d’irregularitats i males praxis que posaven en perill la vida de les treballadores.

Des del mes de maig diferents persones treballadores s’han adreçat a la plataforma, angoixades i preocupades per la manca d’EPI al lloc de treball, per acomiadaments en cas de malaltia, per pressions d’anar a treballar tot i trobar-se malament, per manca de temps de descans i tot un seguit de vulneracions en matèria de salut laboral. El cas de l’empresa d’Aitona suspesa és molt greu, però no és un cas aïllat.

Exigim a la patronal que endreci el sector i n’expulsi qui exerceix males praxis i acabi amb els actes delictius contra la salut i la dignitat de les persones.

Així mateix exigim a la Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que assumeixi d’una vegada per totes les seves responsabilitats i que reconegui les persones treballadores de la fruita com a sector agrari, que es posi al costat de qui pateix brutals vulneracions dels seus drets. La fruita que es produeix amb la vulneració de drets humans no ha de poder arribar al mercat, esperem que es retirin totes les ajudes públiques a les empreses que no compleixen amb les seves obligacions vers les persones treballadores.

Lleida, 04 d’agost de 2020

Plataforma Fruita amb Justícia Social

Foto de capçalera de https://twitter.com/rosapujolaitona

#CartaOberta al sr. Josep Bellera, president de l’Associació de comerciants de la Zona Alta de Lleida.

Carta Oberta al sr. Josep Bellera, president de l’Associació de comerciants de la Zona Alta de Lleida.

Exigim una rectificació pública i immediata de les seves declaracions i el convidem a treballar plegats en la recerca de solucions per a tothom, sense instrumentalitzar i estigmatitzar la figura de les persones temporeres.

Sr. Josep Bellera, president de l’Associació de comerciants de la Zona Alta de Lleida:

Des de la Plataforma Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya ens posem en contacte amb vostè per mostrar la nostra indignació davant les irresponsables declaracions fetes al telenotícies Diari de Nit de Lleida Televisió el passat 12 de juliol, en el marc d’una manifestació convocada a la Plaça Ricard Vinyes contra les noves mesures de confinament de diversos municipis a Lleida. En aquestes declaracions, vostè va afirmar que “l’únic puesto d’hostaleria que hi ha focus són els hostals que tenim els temporers il·legals, perquè estan allí guardats, si no s’escapen…que el mateix alcalde ha dit que se l’escapen”.

Volem recordar-li que el director de la unitat COVID-19 de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, José Luis Morales-Rull, ja va advertir en unes declaracions a Via lliure que la majoria dels nous casos ja no estan relacionats amb el sector agrícola, i segons les dades de l’Hospital, la majoria ja no són de l’entorn hortofructícola sinó de transmissió comunitària. De fet, un 58% respon a aquest perfil. Morales-Rull assegura que “qualsevol persona del carrer ha pogut tenir contacte amb el virus”, i apunta com a focus d’expansió el sector serveis establint una vinculació (de casos) amb la socialització de persones que estan en contacte amb altra gent com ara professionals de comerços, bars, restaurants i serveis públics. A més, va mostrar preocupació pel creixent paper dels joves com a transmissors de la malaltia. També assenyalem que en la manifestació convocada a Ricard Vinyes no es van respectar les distàncies de seguretat.

Entenem la complicada situació i la incertesa en la què es troben els comerciants arran de les noves mesures de confinament degut als rebrots, però això de cap manera pot derivar o justificar el constant assenyalament cap a les persones temporeres com a focus dels contagis, quan elles mateixes són precisament  les més vulnerables i desemparades davant la crisi sanitària. Comentaris com el seu que estigmatitzen i acusen sense fonament, que tenen com a rerefons el racisme social i institucional inherent a la societat, fan més que abocar més tensió a la constant deshumanització i criminalització que pateixen.

Vostè, com a president de l’associació, i per tant portaveu dels comerciants, ha de ser conscient de les greus repercussions que poden tenir aquestes declaracions en les vides d’aquestes persones. Sabem que molta gent de Lleida ho estan passant malament, que han hagut de tancar els seus negocis o fer mans i mànigues per mantenir-los, però li recordem també que hi ha centenars de treballadors que segueixen vivint en condicions indignes, víctimes de l’explotació laboral de les grans empreses. A tot això se li sumem l’hostilitat, el menyspreu i la culpabilització per part de la societat, mitjans de comunicació i institucions que eludeixen les seves responsabilitats. En temps difícils volem apel·lar a la solidaritat i a la responsabilitat col·lectiva per fer front totes juntes a aquesta crisi, de la que no ens en sortirem si no és col·lectivament.

És per tot això que exigim una rectificació pública i immediata de les seves declaracions i el convidem a treballar plegats en la recerca de solucions per a tothom, sense instrumentalitzar i estigmatitzar la figura de les persones temporeres o de les què es troben en situació administrativa irregular, que no pas il·legal.

Atentament,

Plataforma Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya