La Generalitat segueix sense afrontar la vulneració de drets de les persones temporeres

La Plataforma fruita amb justícia social denunciem que la Generalitat segueix sense afrontar la vulneració de drets de les persones temporeres.
-No presenten cap mesura que millori substancialment les condicions de les persones que venen a collir fruita.
-El conseller Homrani evita pronunciar-se sobre ajuts públics per a construir albergs.

La Plataforma fruita amb justícia social que, agrupa una trentena d’entitats del territori en defensa dels drets de les persones temporeres, denunciem que la Generalitat de Catalunya continua sense afrontar la vulneració de drets de les persones temporeres.
Avui, en la roda de premsa per presentar les novetats de la Campanya agrària 2019, ni el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ni el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han anunciat cap mesura que millori de forma substancial les condicions de les persones temporeres.
A part dels ajuts per contractar personal de suport en l’atenció dels treballadors de la fruita (42 tècniques i tècnics), els responsables del Govern català no han presentat mesures per abordar les situacions de vulnerabilitat laboral i social que es donen al camp.
En aquest sentit, El Homrani ha evitat pronunciar-se sobre una línia d’ajuts públics per allotjar temporers, reclamada tant per la Plataforma com la resta d’agents implicats. Homrani, que ha recordat que la responsabilitat d’allotjar els treballadors és dels contractadors, ha tret importància a les persones que dormen al carrer, qualificant-ho de situació minoritària.
Des de la Plataforma volem recordar que només a la ciutat de Lleida dormien al carrer a l’inici de la campanya prop de 200 persones i que arreu de Ponent la xifra podria ascendir a més de 2.000 persones i que molts ajuntaments del Segrià no ofereixen cap tipus de servei a les persones temporeres.
Exigim que el Govern de la Generalitat actuï perquè la patronal agrària i els ajuntaments compleixin amb les seues responsabilitats i lamentem que ni Homrani, ni la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, hagin rebut els membres de la Plataforma que havien assistit a la roda de premsa per recordar-los els compromisos que el juliol de l’any passat van adquirir amb la Plataforma en una reunió al Parlament de Catalunya.

Lleida, 18 de juliol de 2019