Fem fora el racisme de les institucions

La Plataforma Fruita amb Justícia Social fem una crida al vot antiracista, al vot per la dignitat de totes, al vot per demostrar que la ciutat de Lleida no vol més persones dormint al carrer. Demanem el vot per a què les persones treballadores de la fruita que arriben a la nostra ciutat siguin acollides i tractades amb dignitat. Si volem dignificar la ciutat primer cal dignificar la vida de totes.

La ciutat de Lleida viu i sobreviu gràcies o a pesar de l’agroindústria. Lleida mou molts milions d’euros vinculats al sector de la fruita: empreses d’exportació, centres de recerca, fira Lleida, empreses de treball temporal i tantes altres, que reben diners públics per a infraestructures i que a la vegada deixen diners en forma d’impostos a l’erari públic. Però aquesta agroindústria porta també aparellats uns costos socials: milers de persones que fan moure l’engranatge, que sense el seu treball de sol a sol collint la fruita no seria possible tota la resta. Afortunadament la majoria de la pagesia que necessita mà d’obra contracta i ofereix les garanties marcades pel conveni laboral. Però també hi ha un nombre massa important de persones que queden desprotegides, que són explotades i que no aconsegueixen un sostre on dormir. Aquestes persones són les que malauradament cada estiu trobem dormint als carrers de Lleida. La Plataforma hem arribat a comptar més de 200 persones en moltes ocasions dormint sobre l’asfalt, alguns d’ells amb contracte i treball, altres amb treball i sense contracte i altres esperant trobar feina. Tots ells són persones immigrants, els més vulnerables, a qui la llei d’immigració condemna a no poder incorporar-se plenament a la ciutadania i a tenir una vida en condicions, sempre amb la por al cos de perdre la feina que els permet sobreviure. Són persones treballadores que contribueixen a l’economia de casa nostra, i el més importat, cal recordar que totes elles són persones.

Fa quatre anys que treballem de valent en la denúncia de la vulneració de drets i fent aportacions per a la millora de l’acollida. La proposta és ben senzilla: un alberg per a persones temporeres que s’activi a l’inici de la campanya de la fruita i es tanqui a finals de temporada, un alberg municipal que sigui finançat per la Paeria i que les pernoctacions cofinançades amb la patronal agrària. Tan senzill com retornar a les persones treballadores una mínima part dels beneficis que la Paeria n’extreu, i evitar que hagin de dormir i fer les seves necessitats al carrer, garantir una vida digna dels treballadors i de la resta de la ciutadania que també és usuària i té dret a l’espai públic digne.

Els serveis que el govern de la Paeria ha ofert fins ara han estat de mínims, negant-se sempre a oferir sostre, i sort n’hi ha hagut de la feina de les entitats del tercer sector per evitar un col·lapse dels serveis socials i d’acumulació de treballadors sense sostre als carrers. La negació del govern del PSC a crear un alberg és incomprensible, intolerable; i si crèiem que no podíem anar a pitjor ens enganyàvem de valent, aquest any el govern de la Paeria ha anunciat que als temporers ni aigua, que no hi haurà cap servei per a ells.

Sabem que els temporers no voten, també ho sap qui decideix no acollir-los, així doncs et demanem que votis tu per ells, que votis en favor de la justícia social i en pro d’unes institucions antiracistes.

Nogay Ndiaye
Plataforma Fruita amb Justícia Social